תכנון ממ"ד

אכן יש תוכניות סטנדרטיות אולם תכנון ממ"ד מאפשר גם הוספת התאמות למבנה קיים באישור ממ"ד פיקוד העורף

על אף כי תהליך תכנון ממ"ד הוא חלק מתכנון בית חדש, ההתפתחויות הבטחוניות הובילו לקיצור תהליכי אישורים להוספת ממד למבנים קיימים

תכנון ממ"ד חייב להתבצע על ידי גורם מקצועי, אדריכל, ולאור המצב כאשר מתכננים לגשת לתהליך מהיר, רצוי כי תושבי הצפון והדרום יבחרו משרד אדריכלים בדרום או בצפון בהתאמה לצורך זירוז התהליך.

תהליך תכנון ממ"ד דורש התייחסות לתקני בנייה כלליים וכן לתקני בנייה העדכניים ביותר לתכנון ובניית ממ"ד כולל מפרטים שייתכן ומשתנים עקב תוצאות האירוע הביטחוני הנורא של 7.10.23.

בין אם אתם מתכננים תוספת ממ"ד לבית פרטי קיים או שינויים בממ"ד קיים אל תוותרו על ייעוץ מקצועי וקבלת אישור ממ"ד פיקוד העורף.

לקריאה נוספת:

תכנון ממ"ד

נקודות כלליות להם יש להתייחס בתכנון ממ"ד

כאמור תוכנית לממ"ד נדרשת לעמוד בכל הדרישות הרלוונטיות לכל תהליך בנייה לצורך קבלת אישורי בנייה ואכלוס מטעם הרשויות המקומיות והארציות ולכן הגורם הסופי שיחתום על תוכניות להקמת ממ"ד הוא אדריכל אשר רשאי לחתום על תוכניות בנייה אחרות.

חלק בלתי נפרד של תכנון ממ"ד הוא התייחסות למיקום הממד המיועד הן לבית חדש והן כתוספת למבנה קיים.

כאשר מדובר בממ"ד נייד או מיגונית ניידת נושא המיקום רלוונטי בעיקר באשר למסלול הגישה אל הממ"ד בעת חירום והיציאה ממנו לחזרה לשגרה.


המיקום משמעותי הרבה יותר כאשר מדובר בבנייה חדשה או כאשר מדובר על תוספות ממ"ד בבנייה רוויה.

ממ"ד אמור להיות ממוקם באזור שאינו חשוף לגורמי סיכון שיכולים למנוע את הגישה לממד וממנו.

תכנון גודל ממ"ד

תכנון ממ"ד בבנייה חדשה ובנייה קיימת חייב להתייחס למימד שטח הממ"ד שכיום מוגדר כ-9 מטרים רבועים (שטח פנימי) מה שמאפשר שימוש בממ"ד גם בזמנים שאינם חירום.

ניתן לבנות ממ"ד גדול יותר במיוחד בבנייה חדשה וחשוב לסייג כי יש מצבים חריגים בהם פיקוד העורף יאשר גם ממ"ד קטן יותר (כ-5 מ"ר)

מפרט לתכנון ממ"ד

מפרט לתכנון תוספת ממ"ד למבנה קיים כמו חדר ממ"ד בבנייה חדשה הם תחת תקנים שונים לחלוטין מאלה של בנייה רגילה.
כאן יש התייחסות ספציפית אל עובי תקרה, רצפה, וקירות מעטפת חיצוניים הכוללים פירוט חומרים ייחודי וכמויות ברזל.

מפרט לתכנון ממ"ד כולל התייחסות לגודל פתחים (חלון דלת וכו,) ואמצעי הסגירה אשר בעקבות האירועים ב-7.10.23 ייתכנו שינויים מאלה הקיימים היום.

הן באיכות הדלתות ומנגנוני הסגירה והן באיכות פתח החלון ואמצעי הסגירה שלו שכבר כיום יש אמצעי סגירה לפתח החלון אשר עולים באיכותם על זה הנדרש לפי התקינה.

כמו כן רישות חשמל, לתאורה וכוח, מיזוג אוויר וחיבור תקשורת או מערכת אוורור חייבים להיות מותאמים לדרישות התקינה.

נזכיר כי בשל תוצאות האירועים הבטחוניים הוספת ממ"ד לבנייה קיימת אמנם מתאפשרת האישור פיקוד העורף בהליך מזורז להגשת תוכניות ותחילת בנייה גם בלי אישור הוועדות המקומיות.
אולם במפרט יש לכלול כמובן את כל הדרישות של פיקוד העורף.

אישור ממ"ד פיקוד העורף

גם לתוכניות וגם לביצוע נדרש אישור ממ"ד פיקוד העורף שבודק אם כל הפרטים הרלוונטיים תואמים את התקינה הנדרשת על מנת לייצר את ההגנה האופטימלית בהתאם לתקנות הקיימות בזמן הבדיקה והאישור.

תהליך אישור ממ"ד פיקוד העורף כולל גם בדיקה לאחר ביצוע על ידי גורם מוסמך באופן המאפשר קבלת טופס איכלוס בבנייה חדשה ו/או אישור ביצוע פורמלי לקבלת הסיוע הניתן לבניית ממ"ד באזורים מסוימים.

על מנת להיכנס למסלול אישור ממ"ד פיקוד העורף ותחילת בנייה גם ללא אישורי ועדות מקומיות יש להיעזר באדריכל ו/או מהנדס לליווי מקצועי להכנת החומר לאישור.

כדי להגיש בקשה לאישור ממ"ד פיקוד העורף, יש להגיש את המסמכים הבאים:

  • מילוי טופס בקשה לאישור ממ"ד פיקוד העורף.
  • תוכניות בהתאם לתכנון אדריכלי של ממ"ד תקני.
  • אישור מהנדס כי הממ"ד עומד בכל הדרישות הנדרשות.

נחזור ונמליץ כי בשל הדחיפות מומלץ לפעול מול אדריכלים באזור מגוריכם על מנת לקצר תהליכים.

שאלות ותשובות

מה זה הג"א?

מה זה הג"א שואלים אנשים צעירים יותר, הג"א הוא ראשי תיבות של התגוננות אזרחית (או התארגנות אזרחית) שהוחלף על ידי פיקוד העורף שכיום כולל הרבה יותר אלמנטים של התגוננות אזרחית.

האם חייבים לקבל אישור פיקוד העורף לטופס 4?

כן, אישור ממ"ד פיקוד העורף נדרש לבית פרטי. אולם בבניינים ציבוריים ומרחבים ציבוריים יש לקבל אישור פיקוד העורף לטופס 4 שבלעדיו לא ניתן רישיון אכלוס או רשיון פתיחת עסק.

האם יש שינויים בתקנות פיקוד העורף ממ"ד?

אישור ממ"ד פיקוד העורף יינתן רק כאשר תכנון ממ"ד מבוצע בהתאם לכל השינויים והחידושים של תקנות פיקוד העורף ממ"ד קבוע או נייד.

פיקוד העורף ממד נייד או בנייה?

כיום (לאור אירועי ה-7.10 .23) ניתן לקבל אישור פיקוד העורף ממד ארעי ו/או מסלול מקוצר לתכנון ממ"ד והקמתו גם ללא אישור הוועדה המקומית ו/או המחוזית.